x

        Forside

Det Sker    

Links  

Børnelinks

Fotoserier

Wallpaper

Sjov

  Rodekassen

x


Kostråd - Kolesterol - Syre Base ballance m.m.
 

x  

 


Hvad er kolesterol?
Diætprincipper og kostråd

Mættet, enkeltmætter og flerumættet fedt
Indkøbsguide
Kolesteroltal
Sådan udregnes fedtkalorieprocenten
Syre Base Balance
 

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof. Vi har alle brug for kolesterol i blodet, men kun i en lille mængde. 
Det dannes i leveren og indgår i kroppens celler, hormoner, D-vitamin og galdesyrer. 
Kolesterol føres rundt i kroppen med blodet.

Jo federe mad vi spiser, jo mere kolesterol i blodet, hvilket øger risikoen for iskæmisk hjertesygdom,
Kolesterol fra blodet aflejrer sig i blodkarrene - særlig der hvor de deler sig. Aflejringerne vokser gradvis.

Bliver der mindre kolesterol i blodet, kan fedtaflejringen aftage igen. men hvis fedtaflejringen bliver i blodkarrene i mange år, begynder der en langsom forkalkningsproces.

Forsnævringen af blodkarrene medfører nedsat blodgennemstrømning og dermed hjertesymptomer, 
f. eks. hjertekrampe.

Diætprincipper:

Spis mindre fedt - både det synlige og det usynlige
Vælg fedtstoffer med et lavt indhold af mættet fedt og et højt indhold af umættet fedt
Spis mere frugt og grønt - Spis mere fisk

Kostråd:

Spis meget brød og gryn - gerne 5 skiver om dagen
Spis frugt og mange grøntsager hver dag - 600 g om dagen
Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
Spis ofte fisk og fiskepålæg - gerne hver dag - 200 til 300 g om ugen
Vælg mælkeprodukter, ost, kød og pålæg med lavt fedtindhold
Brug kun lidt smør, margarine og olie
Spar på salt og sukker

Er du slikken, så vælg

Boller
Bolsjer, lakrids og vingummi
Knækbrød
Marmelade og honning
Nødder, saltstænger, rosiner og fedtfattige popkorn
Sodavands- og sorbetis
I stedet for

Kage og wienerbrød
Chokolade
Kiks
Ost
Chips og flæskesvær
Fløde- og mælkeis



Mættet fedt
- mest fra dyr

Smør
Svinefedt
Hårde stegemargariner
Piskefløde
Creme fraiche
Kød/pålæg
Sødmælk
Ymer
Yoghurt
Kage
Wienerbrød
Flødeis
Chokolade
Palmin og friturefedt
Kokos

I fedtstoffer, olier og dressinger
bør mættet fedt ikke udgøre mere end 20% af
fedtstoffets samlede fedtindhold.


Enkeltmættet fedt - mest fra planter

Oliven og olivenolie
Rapsolie (mad - og salatolie)
Nødder og mandler
Avokado

Flerumættet fedt - mest fra planter og fisk

Vindruekerneolie
Solsikkeolie
Majsolie
Minarine og plantemargarine
Fisk - især fede fisk (laks, makrel, sild, sardiner)

Kolesterol

Æggeblommer
Indmad
Rogn
Skaldyr


Indkøbsguide

Så megen fedt må 100 g af varen højst indeholde:

Brød og knækbrød
Mælk og mælkeprodukter
Ost og smøreost
Fjerkræ, kød og kødpålæg
Mayonnaisesalater
Morgenmadsprodukter
Færdigretter, dressinger
Is
Fisk (uden panering - konserves i vand)
 

 
 
 
  5,0 g
  1,5 g
18,0 g
12,0 g
  6,0 g
10,0 g
  5,0 g
10,0 g
ingen øvre grænse


Kolesteroltal

Total kolesterol = summen af LDL og HDL
LDL - kolesterol ("lede")
HDL - kolesterol ("herlige")
Triglycerider




5,0 mmol/l  -  må ikke være højere
3,0 mmol/l  -  må ikke være højere
1,0 mmol/l  -  skal helst være over
2,0 mmol/l

LDL kolesterolet kan trænge ind i pulsårevægtene, hvor aflejringen af kolesterol kan give åreforfedtning og senere åreforkalkning. Det kolesterol som findes i LDL kaldes det "lede" kolesterol.

HDL kolesterolet kan fjerne kolesterol fra indersiden af blodårerne. Det kolesterol, som findes i HDL kaldes det "herlige" kolesterol.
 
Alt med forbehold

Herunder skal vi se på en tabel over næringsværdier og fedtkalorieprocenter i fødevarer. 

Og så skal vi lige huske på, at selv om fedtkalorieprocenten er for høj på visse varer - blandt andet fede fisk - så er det dem, der har de gode flerumættede fedtstoffer - HDL, som er med til at nedsætte kolesteroltallet. 

Og modsat er fedtkalorieprocenten lav på f. eks. skaldyr og rogn, men til gengæld indeholder de meget kolesterol. Indholdet af kolesterol i skaldyr har ingen indvirkning på kolesterolindholdet i blodet, og kan derfor indgå i hverdagskosten, mens torskerogn og kaviar kun skal nydes i små mængder. Så man skal virkelig tænke sig om her.

Forklaring til næringsværdi og fedtkalorie-procent i fødevarer,
samt Syre Base balancens vigtighed
1 g kulhydrater indeholder 4 kalorier - 1 g protein indeholder 4 kalorier - 1 g fedt indeholder 9 kalorier.

Fedt indeholder altså mere end dobbelt så mange kalorier pr. g som de andre to brændstoftyper, som kroppen behøver. Man kan altså spise meget mere af kulhydrater og protein og alligevel holde sig indenfor det samme kalorietal.

Problemet med fedtkalorier er at de straks går i depot og oplagres i fedtcellerne, hvorimod kalorierne fra kulhydrater og protein bliver forbrændt først. De er lettere for kroppen at omsætte, og den gør det der er nemmest.

Man kan desværre ikke altid regne med at produkter der reklamerer med  "light" ,"lavt fedtindhold" og "fedtfattige" nu også har et lavt fedtindhold.

Prøv at tjekke fedtkalorieprocenten på forskellige varer i tabellen herunder. Hvis tallet er over 25-30 %, skal man lige tænke sig om en ekstra gang, før man spiser den.

Sådan udregner man fedtkalorieprocenten:

Vi tager en 30% ost, hvor 100 g ost indeholder 276 kalorier. Af de 100 g er 17 g fedt.

For at finde fedtkalorieprocenter på 30% ost skal vi gøre følgende:

17  x  9  =  153  (man ganger fedt-grammene med 9  (1 g fedt indeholder 9 kalorier))
153 divideret med 276  =  55%  (resultatet divideres med det samlede kalorietal). 
Resultatet udregningen er 0,55. Flyt kommaet to pladser til højre og man har fedtkalorieprocenten 55%

Man kan selvfølgelig ikke stå i supermarkedet og lave udregninger på alle varerne, så her er en lille nem "lommeregel" - Er der mere end 10 g fedt pr. 100 g, er fedtkalorieprocenten over 30%.

Hvis der ikke står andet anført i tabellen er værdierne baseret på 100 g netto af produktet. Tallene er ca. angivelser, da fødevarer kan variere i kvalitet og næringsindhold afhængig af fabrikat og årstid.

 


Syre Base Balance:
 

Syrebase-balancen er den kemiske balance, som regulerer kroppens evne til at omsætte og udskille syrer og baser.

Både syrer og baser er nødvendige for kroppens stofskifte. Men kroppen har sværere ved at udskille syreoverskud end baseoverskud. Ved at spise flere basedannende fødevarer, kan mange af de ovenstående symptomer mindskes. Derudover vil kroppen blive bedre til at optage vitaminer, mineraler og sporstoffer fra de fødevarer vi indtager.

For at undgå en ubalance mellem syre - baseforholdet i kroppen, bør man sammensætte kosten således,
at fødevaregrupperne består af 30% syre og 70% base.

Syredannende
Kød, fisk, fjerræ, ost, olie, fedt, cashew nødder. smør, sukker, kaffe, te, boghvede, Kakao, alkohol, tobak, brød, sesamfrø, kornprodukter, ris, tørrede: ærter, bønner og linser, hasselnødder, valnødder,  Klor, svovl, fosfor, kisel.

Basedannende
Grønsager - især grønne – især grønsagstoppe og specielt vilde planter (urter), kartofler, kastanjer, hvidløg, mælk, urtete, dadler, figner, rosiner, bananer, frisk luft*, æbler og sur frugt, surmælksprodukter, æbleeddike,
boghvede, Jern, calcium, magnesium, kalium, natrium.
 
Et par link til lidt mere uddybende om syre base balancen:

Helseonline

Kalorietabel